زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حکم ازدواج با اهل کتاب (قرآن)





ازدواج مردان مسلمان با زنان اهل کتاب جائز است به شرط اینکه عفیف باشند، هم چنین در صورت ازدواج، پرداخت مهریه آنها لازم است.


۱ - مهریه زن اهل کتاب



پرداخت مهریه زن کتابی، در صورت ازدواج با وی لازم است: «الیوم احل لکم الطیبـت... والمحصنـت من الذین اوتوا الکتـب من قبلکم اذا ءاتیتموهن اجورهن...؛امروز چیزهای پاکیزه برای شما حلال شد ...و (نیز) زنان پاکدامن از مسلمانان و زنان پاکدامن از اهل کتاب حلال هستند هنگامی که مهر آنها را بپردازید ...»

۲ - زنان پاکدامن اهل کتاب



ازدواج با زنان پاکدامن اهل کتاب جائز است: «الیوم احل لکم... والمحصنـت من الذین اوتوا الکتـب من قبلکم اذا ءاتیتموهن اجورهن محصنین غیر مسـفحین ولا متخذی اخدان...؛ امروز چیزهای پاکیزه برای شما حلال شد ... و (نیز) زنان پاکدامن از مسلمانان و زنان پاکدامن از اهل کتاب حلال هستند هنگامی که مهر آنها را بپردازید و پاکدامن باشید نه زناکار و نه دوست پنهانی و نامشروع گیرید...»

۲.۱ - ازدواج با زنان غیر مسلمان


آیه فوق بعد از بیان حلیت طعام اهل کتاب، درباره ازدواج با زنان پاکدامن از مسلمانان و اهل کتاب سخن می‌گوید و می‌فرماید: «زنان پاک دامن از مسلمانان و از اهل کتاب برای شما حلال هستند و می‌توانید با آنها ازدواج کنید به شرط اینکه مهر آنها را بپردازید.»
به شرط اینکه از طریق ازدواج مشروع باشد نه به صورت زنای آشکار، و نه بصورت دوست پنهانی انتخاب کردن، در حقیقت این قسمت از آیه نیز محدودیتهائی را که در مورد ازدواج مسلمانان با غیر مسلمانان بوده تقلیل میدهد و ازدواج آنها را با زنان اهل کتاب با شرائطی تجویز می‌نماید.
اما اینکه آیا ازدواج با اهل کتاب به هر صورت، خواه ازدواج دائم باشد یا موقت، مجاز است و یا منحصرا ازدواج موقت جائز است در میان فقهای اسلام اختلاف نظر است، دانشمندان اهل تسنن فرقی میان این دو نوع ازدواج نمی‌گذارند و معتقدند آیه فوق تعمیم دارد، ولی در میان فقهای شیعه جمعی معتقدند که آیه منحصرا ازدواج موقت را بیان می‌کند و بعضی از روایات که از ائمه اهلبیت (علیهمالسلام) در این زمینه وارد شده، این نظر را تایید می‌نماید.

۳ - پانویس


 
۱. مائده/سوره۵، آیه۵.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۵.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۲۸۱.    
۴. طباطبائی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۵، ص۳۲۶.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۱، ص۲۰۸، برگرفته از مقاله «حکم اهل کتاب».    


رده‌های این صفحه : ازدواج | اهل کتاب | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.